פעילות למען הקהילה
בשנים האחרונות המיקוד האסטרטגי של מפעל הפיס הינו חיזוק האהדה והאמון של הצרכנים - במפעל הפיס ובתרומה שלנו לחברה הישראלית. תוך שימת דגש על יצירת פרויקטים חברתיים שבאים לידי ביטוי בתקשורת , ונועדו לסייע לאוכלוסיות יעד בהן: אנשים עם מוגבלות, נוער בסיכון, אזרחים ותיקים, העצמה נשית והגיל הרך. המהלכים התקשורתיים שנבנו נועדו לתמוך באוכלוסיות אלה ולהוביל מהלכים חברתיים בשיתוף עם גורמים חברתים, ממשלתיים ובשיתוף של מרכז השלטון המקומי ומרכז השלטון האזורי. וכל זאת בהבנה שכל רווחי מפעל הפיס מושקעים חזרה בקהילה.
מטרתנו היא להקנות לציבור את האפשרות להעניק ולתרום, כך שהתועלת עוברת למי שזקוק לה ומסייעת לחיזוק הקהילה.
המיזמים המרכזיים שלנו לשנים 2022 - 2023, על קצה המזלג:
- סיוע לרשויות המקומיות - סיוע למערך החירום הלאומי של מדינת ישראל באמצעות הירתמות למען המאמץ הלאומי ומערך החירום בעת מלחמה ולאור המצב הביטחוני בדרום ובצפון, פינוי חלק מהישובים והצורך של הרשויות המקומיות להתמודד עם צרכים דחופים בתחום הרווחה הנובעים ממצב הלחימה, הועברו סה"כ 52 מיליון ₪.
- החמ"ל הסגול – מוקד אשר נותן מענה לכל סוגי הצרכים שעולים מהשטח עבור אנשים עם מוגבלות, ומתנדבים בו כתבי אתר "שווים", מוקדני מפעל הפיס ואנשים עם מוגבלות. החמ"ל הוקם כיוזמה של חה"כ לשעבר שירלי פינטו ואתר שווים בשיתוף מפעל הפיס. המענה בשטח לפניות נעשה בין היתר באמצעות המילגאים של מפעל הפיס.
- עוטפים – מפעל הפיס בשיתוף ארגוני הגג של אמני ישראל, קיימו מאות הפעלות, סדנאות ומופעים לתושבי הדרום והצפון ברחבי הארץ.
- שווים בתעסוקה – פרויקט לאומי חברתי ביוזמת מפעל הפיס המתקיים זו השנה השלישית בשיתוף אתר שווים, רשת 13, קבוצת ידיעות אחרונות, ישראל בידור, קרנות הביטוח הלאומי, הפורום החברתי-כלכלי ותעסוקה שווה במסגרתו אנו מציעים מגוון רב של תכניות הכשרה מקצועיות עבור אנשים עם מוגבלות שיאפשרו להם להשתלב בתפקידים נדרשים בשוק העבודה במהלך השנים הצטרפו למיזם חברות מסחריות נוספות שפתחו קורסים ייעודיים ואף קלטו אצלם את בוגרי הקורסים כגון פתאל, מיקרוסופט, סיסקו ועוד. פתיחת הקורסים במקצועות התקשורת ע"י גופי התקשורת נולד מתוך תפיסה שככל שיותר אנשים עם מוגבלות ישתלבו בעולם התקשורת כך קולם יישמע יותר ואף יש סיכוי גדול יותר לשבירת סטיגמות ודעות קדומות בציבור.
- פברואר יוצא מן הכלל – שיתוף פעולה של מפעל הפיס עם החברה למתנ"סים במסגרתו יתקיימו מאות אירועים במהלך חודש פברואר במרכזים הקהילתיים של החברה למתנ"סים בכל רחבי הארץ בהשתתפות אנשים עם וללא מוגבלות, הפרויקט מלווה בקמפיין הסברה שמטרתו להעלות לסדר היום הציבורי את חשיבות השילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה.
- גשרים – תמיכה של 3 מיליון ₪ לטובת תכנית 'גשרים', תכנית לחינוך טכנולוגי בפריפריה בחטיבות הביניים. תכנית 'גשרים' היא פרויקט ייחודי ביחידה 8200 ובחיל החינוך והנוער, בתמיכת 'אקו 8200', המאפשרת לתלמידים בחטיבות הביניים להתנסות בצורה ידידותית וחווייתית ביסודות התכנות והסייבר.
- שמים לב – החל משנת 2022 השיק מפעל הפיס בשיתוף עם מד"א, מרכז השלטון המקומי, ואפליקציית איפה דפי? יום מודעות לאומי להעלאת המודעות לקיומם של מפעמים (דפיברילטורים) במרחב הציבורי, תחת הכותרת "שמים לב". המיזם מתמקד בהסברה אודות הצלת חיים באמצעות שימוש במפעם (דפיברילטור), ובמסגרתו נפרסו ברחבי הארץ מאות עמדות הדרכה ותרגול תרחישי הצלת חיים במקרה של דום לב, בהן גם עמדות מפעמים המותקנים על גבי דוכני מפעל הפיס על מנת לתת מענה להצלת חיים באמצעות המפעמים במרחב הציבורי, המהלך לווה בקמפיין תקשורתי תומך לחיזוק המודעות לנושא.
- לילה סגול – פעילות לציון היום הבינלאומי למען זכויות של אנשים עם מוגבלות ,בשיתוף השלטון המקומי ואתר שווים, הפעילות נועדה להביא לידיעת הציבור את הצורך בשילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה, בקהילה ובתעסוקה. במסגרת ההאיר מפעל הפיס בסיוע מאות מבני ציבור בכל רחבי הארץ. ראו סרטון: https://youtu.be/5e8E82O-djU.
- גיבורי השנה – מפעל הפיס בשיתוף קשת 12 ייסד החל משנת 2021 את טקס גיבורי השנה של קשת ומפעל הפיס, במסגרת הפרויקט מביא מפעל הפיס לידיעת הציבור סיפורים של אנשים פרטים, עמותות וגופים אזרחיים שמעודדים ערבות הדדית ותורמים לעשיה החברתית במדינת ישראל, במסגרת הפרויקט נבחרים בכל שנה עשרה גיבורי שזוכים להוקרה בשידור ישיר בקשת 12. הפרויקט נועד לשים במרכז הבמה לערב אחד את אותם אנשים וגופים אנונימיים ולהוקיר את פעולותיהם. בכך מצליח המפעל לעודד עשיה חברתית משמעותית בקהילה. פרטים נוספים באתר: https://www.mako.co.il/tv-heroes_of_the_year
- מוטקה – תמיכה שנתית במגוון פעילויות תרבות ופנאי שהאתר מציע למנויים שלו ללא תשלום. כמו כן, במהלך 2023 הפעלנו ומימנו טיולים לבני הגיל השלישי בעלות סמלית. הפעילות הנ"ל כחלק מהפעילות הכוללת של מפעל הפיס לטובת בני הגיל השלישי, בדגש על הפגת הבדידות.
- ותיקים בעבודה (40 מתחת ל־80) - מיזם תוכן בשיתוף אתר וואלה ומשרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי שמפעיל את תוכנית ותיקים בעבודה, להשמה של אזרחים ותיקים בשוק התעסוקה. במסגרת המיזם קראנו לעשרות חברות מסחריות (שחלקן שולבו בקמפיין) להעסיק אזרחים ותיקים בעבודה, כמו גם יצאנו בקמפיין תקשורתי שכלל גם -תוכן שכלל ראיונות עם אנשי מקצוע בתחום, עם אזרחים ותיקים שחזרו לשוק התעסוקה, עם מעסיקים ועוד. בנוסף, הפעלנו בשיתוף המשרד לוח משרות מתעדכן שפונה למגזר זה.
- המכביה ה־21 – מפעל הפיס תומך השנה באירועי המכביה ה־21 תוך התמקדות בתחרויות הפארלימפיות שיתקיימו במסגרתה וזאת כפועל יוצא מחזון הארגון ופעילותו למען שילוב אנשים עם מוגבלויות בכל תחומי החיים.
- מתחברים – תכנית "מתחברים" הינה תכנית מיסודה של מפעל הפיס והמועצה הלאומית להתנדבות, אשר שמה לה למטרה הפגת בדידות בקרב אזרחים וותיקים בעיר באמצעות תכניות התנדבות ותרומה לקהילה וליצור עבורם מעטפת רחבה של תחושת קהילתיות ושייכות.
פעילות מפעל הפיס בתקופת מלחמת חרבות ברזל
בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" והמציאות המבהילה אליה התעוררה מדינת ישראל ב־7 באוקטובר, התגייס מפעל הפיס באופן מלא ונרתם לסייע במאמץ החירום הלאומי של ישראל.
- אושרו 52 מיליון ₪ לרשויות המקומיות במרחב עוטף עזה וגבול הצפון, באמצעות אגף הקצאות, מתוכם 2 מיליון ₪ מה"קרן לידידות".
- אושרו כ־34 מיליון ₪ לרשויות מקומיות במסגרת אמת המידה עבור מענקים לציוד חרום, ציוותי כוננות ומרחבים מוגנים.
- אגף מלגות עסק בחיזוק כלל התוכניות ברשויות המקומיות הקשורות למלחמת חרבות ברזל ותוצאותיה והתאמת מתווה הפרויקטים במסגרת שיתוף הפעולה עם משרדי הממשלה לתקופת מלחמת חרבות ברזל.
- פעילויות תרבות למפונים.
- מתן מעטפת תומכת לזכיינים.
- מנוי פיס - הגדלת הטבות וסיוע לעסקים קטנים שהכנסתם נפגעה.
- ליווי ותמיכה באוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים - חמ"ל סגול.
- שת"פים עם גופים שונים: חברה למתנ"סים, על"ם, זק"א נירים ועוד.
- שת"פ עם משרד הרווחה והקואליציה לטראומה - מתן סיוע ותמיכה לשורדי מסיבות הנובה וה־פסיידק.
- התנדבות עובדים על פי צו השעה.
- אגף מלגות - שיקום עבודות החקלאות באמצעות סטודנטים מתנדבים – פרויקט בשיתוף עם משרד הנגב הגליל והחוסן הלאומי בתקציב כולל של 4 מלש"ח (2 מלש"ח מפעל הפיס ו- 2 מלש"ח משרד נגב גליל והחוסן הלאומי).
- פעילויות התנדבות עובדים כגון: חלוקת מזון בכפר המכביה, סיוע לתלמידים במלונות האירוח, אריזות מזון לחיילים, תרומת אופניים לילדי המפונים, סיוע בקטיף לחקלאים, תרומת עוגות לחיילים, אריזת ערכות לחנוכה, שינוע מנות חמות וכו'.
- פתיחת קו חם לעובדים בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר והפניה נקודתית של עובדים למס' פגישות אישיות עם מטפלות.
- פניה לעובדות והעובדים שהם או מי מבני משפחותיהם מגויס או מגויסת ושליחת מארזי עידוד.
משחקים באחריות
מעבר לפעילות הרבה שלנו בקהילות השונות בישראל, אנחנו עוסקים לא מעט בלקוחותינו – הציבור הרחב – ובהתנהגות אחראית בתחום פעילותנו – המשחקים. כידוע הגרלות והימורים הן חלק מתרבות הפנאי בכל העולם, אך עבור אנשים מסוימים העיסוק בהגרלות עלול להפוך להתמכרות. אנו במפעל הפיס שואפים לכך שיהיה מובן שבמשחקי הגרלות והימורים – ההשתתפות צריכה להיות מהנה, ולכן עליה להתנהל בצורה מבוקרת ואחראית ולא לצאת משליטה.
בהתאם לכך אימצנו בשנת 2003 את מדיניות "משחקים באחריות". מדיניות זו היא ערך מרכזי בפעילות המפעל, המחייבת את עובדי המפעל, את זכייניו ואת משווקיו. מדיניות זו נבנתה בהתאם לסטנדרטים בין-לאומיים מחמירים של ארגון ההגרלות האירופי, ה־EL , ושל ארגון ההגרלות העולמי, ה־WLA. ארגונים אלו גיבשו תקן בין־לאומי לאחריות חברתית, שמחייב את כל מפעלי ההגרלות החברים בארגונם.
לקריאה נוספת: אתר משחקים באחריות.
* דירוג 4 הוא תו התקן הגבוה ביותר של ארגון ה־WLA (World Lottery Association), האחראי לקביעת נורמות וכללי עבודה בתחום "משחקים באחריות".
חשוב לנו לציין בהקשר זה, כי מפעל הפיס היה בין עשרת מפעלי ההגרלות הראשונים בעולם שעברו את המבדק הבין־לאומי בהצלחה וזכו בתו התקן היוקרתי. מפעלי הגרלות נוספים שזכו לצידו פועלים במדינות: אוסטריה, אנגליה, איטליה, צרפת, שוויץ, שבדיה, פינלנד, גרמניה וספרד. בכל שנה החל משנת 2009 עבר מפעל הפיס בהצלחה את מבדקי תו התקן של שני הארגונים העולמיים. בשל פעילות מפעל הפיס בתחום פעילות זה בשנת 2021, בחודש יוני 2022 מפעל הפיס קיבל את תעודת הזהב בתחום משחקים באחריות מארגון ההגרלות האירופי, ה־EL.
מפעל הפיס משקיע משאבים רבים בניטור ופיקוח על שרשרת ההפצה, זכיינים ומשווקים כפי שפורט בהרחבה בפרק הזכיינים וכן בפיתוח מערך ההסברה ומתן מענה ללקוחות הנזקקים לעזרה, בין היתר ע"י הקמת מרכזי טיפול לנפגעי הימורים, ושיתופי פעולה עם רשויות מקומיות ועמותות המתמחות בהתמכרויות.
במהלך שנת 2022 בוצעו פעילויות תוכן הכוללת פרסום בטלוויזיה ובדיגיטל, אשר עוסקות בנושא "משחקים באחריות" במטרה להעלות את המודעות לסכנות של צריכה לא מידתית של הגרלות, תחת המסר "כשנסחפים עלולים להגיע רחוק". הפעילות התקשורתית כללה, פעילויות תוכן בערוצי המדיה השונים: ערוץ הספורט - פינות תוכן וראיונות עם מנהלי העמותות, פעילות ברשתות החברתיות ביצירת סרטונים להעלאת המודעות לנושא ההתמכרויות עם מומחים מתחום ההתמכרויות - ד"ר לירז מרגלית, ד"ר אילן טל, פרופ' שאולי לב רן ומשפיעני רשת ושיתוף פעולה עם אתר YNET. במהלך השנה עלינו עם גלי פרסום בדיגיטל ובעיתונות גם במגזר הכללי וגם במגזר הדתי חרדי. המהלך הנו חלק מראיה כוללת הממוקדת בהסברה והנגשת מידע בתחום ומטרתו להביא את המשחק האחראי למודעות הציבור וכן להנגיש מידע בנושא סיוע וטיפול בערוצים הדיגיטלים, בעיתונות ובטלוויזיה.
במהלך שנת 2023 יצא מפעל הפיס בקמפיין מודעות ארצי הכולל שילוט חוצות ופעילות דיגיטאלית, בשיתוף משרד הרווחה ומשרד הבריאות, תחת הקונספט : "אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה, אולי אבל שווה לבדוק". הקמפיין עודד אנשים לבדוק האם הם נמצאים בסיכון לפתח בעיית התמכרות לחומרים, הגרלות והימורים ועוד.
במימון מפעל הפיס ובפיקוח משרד העבודה והרווחה הוקמו ופועלים 3 מרכזי טיפול אמבולטוריים במהמרים ובני משפחותיהם. המרכזים, בתל־אביב בחיפה ובאר שבע, נפתחו לאחר הכנה והערכות אינטנסיביים. מרכזים אלה הינם ייחודיים ו"פורצי דרך" בהיותם מציעים טיפול ספציפי למהמרים, במבנים מכבדים ובסודיות מוחלטת.
בנוסף, המפעל מממן קבוצת רכיבת שטח במלכישוע, אשר מהווה פעילות העצמה משמעותית לחניכי/ות הכפר. מטרת הפעילות העצמת החניכים ושימוש ברכיבת השטח ככלי להקניית כישורי חיים: חוסן, נחישות, התמדה, עבודת צוות ואחריות. באמצעות החיבורים החברתיים הייחודיים אשר נוצרים ניתן לייצר חוויית הצלחה משמעותית עבור כל אחד מהחניכים, בניית תכנית התקדמות אישית וסרגל מאמצים מותאם. התוכנית הנה חלק מתוכנית מניעה של התמכרויות לאוכלוסיות בסיכון גבוה.
בשנת 2022 קיבלו 10 עמותות תמיכה לפעילויות למניעה התמכרויות לנוער בסיכון.