איכות הסביבה ושרשרת האספקה במפעל הפיס

איכות הסביבה

אנחנו במפעל הפיס ערים לשינויים המתרחשים בשנים האחרונות בנושא איכות הסביבה ומבינים כי האחריות הסביבתית וניהול הסיכונים הנוגעים לסביבה הכרחיים גם להצלחתנו. מפעל הפיס איננו ארגון תעשייתי באופייו אלא ארגון משרדי וההשפעה שלו על איכות הסביבה בהיבט התפעולי של הארגון, איננה משמעותית. יחד עם זאת, אחריות סביבתית באה לידי ביטוי בשילוב שיקולים סביבתיים בתהליכי קבלת ההחלטות ונועדה להגביר את המודעות לשמירת הסביבה בקרב העובדים, הספקים והלקוחות השונים, וכן בקרב הרשויות המקומיות, וזאת בכדי לשמר את הסביבה למען הדורות הבאים ע"י הגברת ההשפעות המיטיבות תוך צמצום ההשפעות המשחיתות על הסביבה.
אנו בדעה כי דרך הפעילויות מול הרשויות המקומיות ניתן להרחיב את מעגלי ההשפעה הסביבתיים שלנו. בהתאם לכך, החל משנת 2019 ייעדנו סיוע לרשויות המקומיות בתחומי הסביבה, זאת באמצעות תקציבי הפיתוח שמעניק מפעל הפיס לרשויות המקומיות בתוספת 5 יעדים: סיוע בשיקום נחלים, הקמת פנלים סולאריים, שמירה על חוף נקי, פיתוח אתרי טבע עירוניים והקמת מרכזי חינוך לטבע עירוני.

כחלק בלתי נפרד מהחזון הסביבתי שאימץ, החליט מפעל הפיס לסייע לרשויות המקומיות בהקמת מבנים ירוקים ומאפשר לכל רשות מקומית שמעוניינת להקים מבנים הכוללים אלמנטים ירוקים תוספת תקציבית בגובה של עד 10% למענק עבור בנייה ירוקה, זאת במסגרת ההקצאה העומדת לרשותה מתקציבי המפעל. התוספת תינתן לרשות בגין עמידה בקריטריונים שונים של בנייה ירוקה כגון:

  • התקנת מזגנים מסוג אינוורטר לרבות חיישני נפח ותנועה
  • התקנת בידוד תרמיים למבנים
  • שימוש בחומרי בנייה בריאים
  • התקנת מערכות חשמל חסכוניות
  • תכנון כמבנה ירוק וביצוע בקרת איכות לתכנון ולביצוע
  • מיקום המבנה והעמדתו
  • עבודות הפיתוח
  • אקוסטיקה ותכנון אקלימי
  • הצללת המבנה וזיגוגו
  • חדירת אוויר
  • מיזוג המבנה והסקתו
  • בקרת תאורה טבעית ומלאכותית
  • חיסכון במים

עובדי מפעל הפיס חתמו על אמנה לשמירה על הסביבה בה התחייבו לצמצם את כמות הפסולת שנוצרת במהלך העבודה באמצעות מחזור, שימוש חוזר בנייר וצמצום השימוש בחומרי גלם. בנוסף התחייבו עובדי מפעל הפיס לפעול לצמצום זיהום האוויר על־ידי ייעול צריכת חשמל ודלק.

כחלק מתפיסת האחריות הסביבתית, משקיע המפעל מאמצים בניהול אחראי וכלכלי של סוגיות כגון מחזור, חשמל ורכש וזאת בעזרת תכנית עבודה לשמירה על הסביבה, שנועדה להגביר את המודעות ולהרחיב את הידע וההבנה של העובדים ולעודד יישום הלכה למעשה של העקרונות והכללים המנחים. בהתאם לכך, מפעל הפיס מנטר וממפה את סך כל הפסולת שמועברת למחזור לרבות פסולת אלקטרונית ונייר.

פליטות גזי חממה

זו השנה הראשונה במסגרתה החל המפעל למדוד את פליטות גזי החממה שלו באופן ולנטורי, במסגרת זו ביצע חישוב של פליטות במכלול 1 ובמכלול 2, הפליטות הישירות והעקיפות של המפעל. חישוב הפליטות נעשה לפי מנגנון הדיווח מרשם הפליטות לסביבה של המשרד להגנת הסביבה, כמקובל בישראל.

פעילות מפעל הפיס הינה פעילות משרדית שאינה תפעולית ובהתאם פליטות גזי החממה של פעילות המפעל אינן מהותיות בהשוואה לפעילות של חברות אחרות. הנתונים מוצגים בטון CO₂ (נציין כי מכלול 2 כולל את צריכת האנרגיה התפעולית של המפעל במשרדים ובמרלו"ג וכן את פעילות הזכיינים. עוד נציין ונזכיר, כי שנת 2020 ושנת 2021 אינן מייצגות פעילות מקיפה שכן הפעילות הושפעה ממגפת הקורונה):

בגרף ניתן לראות את כמות פליטות גזי החממה במכלולים 1 ו- 2 לפי שנים של מפעל הפיס, הנתונים מוצגים בטון CO₂. כפי שצוין שנות 2020 ו- 2021 מייצגות פעילות חלקית בהתאם למגפת הקורונה וסגירת משרדים.

מפעל הפיס ביצע בחינה של פליטות גזי החממה על מנת לאמוד את השפעתן. בחינת פליטות גזי חממה פר עובד הינו נמוך משמעותית אל מול מדדים אחרים מקובלים כגון ממוצע עולמי פר נפש (פליטות פר עובד לשנת 2022 במפעל הפיס עמד על 0.1 טון CO₂ פליטות לעומת זאת ממוצע עולמי פר נפש לשנת 2022 עמד על 4.6 טון CO₂ לשנת 2022).

הידעת? גזי חממה הינם חומרים במצב צבירה גז, הנמצאים באטמוספירה. גזים אלה בולעים או מחזירים קרינה IR (אינפרא-אדום) הנפלטת מכדור הארץ ובכך תורמים לאפקט החממה שמעלה בהדרגה את הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ. בין גזי החממה נכללים פחמן דו-חמצני, מתאן, אדי מים, חמצן דו-חנקני, אוזון ועוד. פליטתם של גזי חממה ועליית ריכוזם באטמוספרה משפיעה באופן ישיר על שינויי האקלים ועל ההשלכות של שינויים אלה, כגון עליית מפלס פני הים והתגברות של אירועי מזג אויר קיצוניים. לשינויים אלה קיימת השפעה ישירה על בני האדם הבאה לידי ביטוי בין היתר באיום על ביטחון תזונתי, גיאופוליטיקה, בריאות, תשתיות ועוד.

מכלול 1: פליטות ישירות של גזי חממה – פליטות ישירות של גזי חממה (וביניהם CO₂) אשר מקורן בשריפת דלקים על ידי החברה בשביל לייצור חשמל, חום או קיטור, תהליכי ייצור שיש בהם שינויים פיזיקליים או כימיים, רכבים או מקורות ניידים אחרים המצויים בשליטה התפעולית של החברה (כולל רכבים אשר הינם בבעלות ליסינג או קבלן אך התשלום על הדלק מתבצע על ידי החברה) ופליטות מדליפות או אירועים אחרים מכוונים או לא מכוונים.

מכלול 2: פליטות עקיפות מצריכת אנרגיה – מכלול זה כולל פליטות אשר מקורן בייצור חשמל, קיטור ומים חמים, הנצרכים על ידי החברה אך מיוצרים על ידי חברה אחרת. כלומר, אנרגיה הנרכשת מגורם חיצוני ומובאת אל תוך גבולות המפעל ולפיכך הפליטות הן פליטות עקיפות.

נתונים נוספים של צריכת חשמל, דלק (בנזין וסך נסועה שנתית):

בגרף ניתן לראות את צריכת החשמל של מפעל הפיס לפי קוט"ש ושנים.

בגרף ניתן לראות את צריכת החשמל של משרדי המפעל כולל המרלו"ג (בגרף הימיני) וצריכת חשמל של הזכיינים (בגרף השמאלי) בחלוקה לשנים 2020- 2022.

בגרף ניתן לראות את צריכת הבנזין (ליטר) לפי שנים של רכבי מנהלי ועובדי המפעל. נציין כי קיימים נכון לשנת 2022 כ- 82 רכבים שעבורם קיימת מדידת דלקים.

מפעל הפיס תמך בשנים האחרונות בפרויקטים שונים שנועדו להגביר את המודעות לשמירת איכות הסביבה ושימוש באנרגיה חלופית, ביניהם נציין את פרויקט "שעת כדור הארץ", במסגרתו העניק מפעל הפיס חסות למתחם דיווש בכיכר רבין בתל אביב במהלך שעה בה הוחשכו חמש ערים בישראל, מתן חסות ראשית לאירוע אקוספרה, הפסטיבל הירוק הראשון בישראל לאמנות וסביבה ועוד.

עוד נציין כי מפעל הפיס יזם בשיתוף משרד האנרגיה והשלטון המקומי מיזם אשר במסגרתן רשאיות הרשויות המקומיות לקבל הלוואות בנקאיות להקמת מערכות P.V על גגות מבני ציבור להפקת אנרגיה סולארית. ניתנו אישורי התקשרות, קרי אפשרות לממש הלוואות ל־62 רשויות מקומיות בהיקף של כ־191 מיליון ₪. ב־45 רשויות מקומיות החלו בתהליך מימוש ההלוואה, כלומר החל ביצוע והותקנו 27.7 מגה וואט ששווים כ־125 מיליון ₪. בפועל שוחררו עד כה הלוואות בהיקף של 90 מיליון ₪.

החל מפרויקט זה מימן מפעל הפיס בניית בתי ספר נוספים הכוללים אלמנטים ירוקים ברחבי הארץ בערים הוד השרון, כפר סבא, תל אביב, יבנה, קרית ביאליק ועוד.

מפעל הפיס מקצה משאבים להכשרת שטחים ירוקים בלב הערים, כדי לשפר את איכות חיי התושבים באזורי המגורים. בעשור האחרון אושרו כ־1130 מענקים לפארקים וגינות ציבוריות וכן מענקים בתחום הסביבה, בהשקעה של כ־917 מיליון ₪.

מגזין לוטו עולמי ומארגנת כנסים ופורומים עולמיים, וארגון ה־NCPG (National Council of Problem Gaming), העוסק בנושאים של "משחקים באחריות" ואחריות תאגידית, ביצע מחקר מקיף לבחירת 6 מפעלי פיס המצטיינים בתחומים אלו ובסיומו זכו לפרסים מפעלי פיס שונים בעולם במספר קטגוריות הנוגעות לאחריות תאגידית. אגף ההקצאות של מפעל הפיס זכה להיות אחד מששת מקבלי הפרס היוקרתי (La Fleur's Sustainability awards), זאת הודות לעבודתו והשקעתו בתחומים של בנייה ירוקה למען החברה הישראלית.

שרשרת האספקה של מפעל הפיס

אגף התקשרויות רכש ומכרזים של מפעל הפיס פועל ברוח חוק חובת מכרזים ובהתאם לנוהל עבודה שאושר בדירקטוריון. מפעל הפיס עורך את התקשרויותיו בעיקר באמצעות מכרזים פומביים או הליכים תחרותיים אחרים תוך הקפדה על נהלי רכש ומתן הזדמנות שווה.

שרשרת אספקה במספרים:

  • בשנת 2021 ו־2020 התקיימו כ‏־24 ו־38 (בהתאמה) מכרזים פומביים ושאינם פומביים (מכרזים "סגורים")
  • כ־99% מהרכישות של מפעל הפיס מבוצעות ע"י ספקים מקומיים
  • שווי ההתקשרויות עומד על 198,743,575 ₪ ו־264,026,943 ₪ (בהתאמה, לא כולל מע"מ)*

* הסכומים מייצגים הערכת שווי התקשרות לכל תקופת ההתקשרות בהליך (בדר"כ 5 שנים)

ועדת המכרזים של המפעל מורכבת ממספר בעלי תפקידים בכירים בארגון וחבר חיצוני בעל ניסיון וידע מוכח בהליכי רכש, הנבחר גם הוא במסגרת מכרז פומבי. תפקיד הוועדה לדון ולהחליט בנושאי מכרזים, פטור ממכרז בעילות מסוימות ועוד (בהקשר זה יצוין כי אגף הרכש פועל להפחתת ההתקשרויות בפטור ממכרז) וכיו"ב. ממצאי הוועדה ונתונים שוטפים מוצגים להנהלה אחת לרבעון ולדירקטוריון אחת לשנה.

על קצה המזלג, אגף הרכש מבצע אפיון של דרישות המכרז בשיתוף עם יוזם ההתקשרות במפעל הפיס, לעתים בסיוע יועץ חיצוני. במידת הצורך והאפשר, תנאי המכרז המבוקשים ע"י היוזם נבחנים אל מול מכרזים אחרים בנושאים דומים, שפורסמו בשוק. ביחס לכל המכרזים, פועל אגף הרכש לניסוח מסמכי המכרז באופן שיגדיל את התחרות במידה מרבית, הן בדרך של הסרת חסמים להשתתפות של מציעים מתאימים והן בדרך של הימנעות מדרישות חוזיות מכבידות שירתיעו ספקים מבלי שיש בהן צורך של ממש.

במקרים המתאימים, האגף לומד על המוצר/השירות הנדרש ומחיריו באמצעות אתרי אינטרנט רלבנטיים. בחינת כשרותן של הצעות למכרזים מבוצעת ע"י יועמ"ש מטעם אגף הרכש, שהינו בד"כ היועמ"ש שליווה את הכנת המכרז. בחינת ההצעות לגופן והמלצה על ספק זוכה מבוצעות בדרך כלל על ידי ועדת המשנה שמונתה על ידי ועדת המכרזים. יוזם ההתקשרות רשאי להשתתף בוועדות המשנה כמשקיף.

באתר האינטרנט של מפעל הפיס קיים טופס מקוון המזמין ספקים להירשם במאגר הספקים לפי תחום עיסוקם. בקשת הספק מועברת לאישור ועדת המכרזים של המפעל, ככל שתחום העיסוק אליו נרשם הספק מצריך את אישור הוועדה לפי תקנות חובת המכרזים.

מפעל הפיס פועל לשילוב שיקולי אחריות תאגידית בהתקשרויות כגון הכללת סעיפים המתייחסים לנושאים של עסק בבעלות אישה – עידוד נשים בעסקים, העדפת תוצרת הארץ, עסקים קטנים – הגבלות תנאי הסף, עידוד עסקים קטנים ובינוניים באמצעות נגישות למכרזים ציבוריים, שילוב עובדים עם מוגבלות. עם זאת, חשוב לציין כי נשקלים בראש ובראשונה שיקולים הנוגעים לכשירותם של המציעים (ובמקרים הרלוונטיים – גם של כוח האדם מטעמם) לבצע את ההתקשרות, כגון ניסיון קודם וכדומה.

תנאי הסף למכרזים כוללים קיומם של כל האישורים והתצהירים הנדרשים לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל"ו-1976. קיימים מכרזים בהם נוספו מנגנונים לתמרוץ ותגמול ספקים זוכים בגין שילוב עובדים עם מוגבלויות.

אחת לשנה, מתקיימת הדרכה לעובדי המפעל במגוון נושאים מטעם אגף הרכש.