איכות הסביבה
אנחנו במפעל הפיס ערים לשינויים המתרחשים בשנים האחרונות בנושא איכות הסביבה ומבינים כי האחריות הסביבתית וניהול הסיכונים הנוגעים לסביבה הכרחיים גם להצלחתנו. מפעל הפיס איננו ארגון תעשייתי באופייו אלא ארגון משרדי וההשפעה שלו על איכות הסביבה בהיבט התפעולי של הארגון, איננה משמעותית. יחד עם זאת, אחריות סביבתית באה לידי ביטוי בשילוב שיקולים סביבתיים בתהליכי קבלת ההחלטות ונועדה להגביר את המודעות לשמירת הסביבה בקרב העובדים, הספקים והלקוחות השונים, וכן בקרב הרשויות המקומיות, וזאת בכדי לשמר את הסביבה למען הדורות הבאים ע"י הגברת ההשפעות המיטיבות תוך צמצום ההשפעות המשחיתות על הסביבה.
אנו בדעה כי דרך הפעילויות מול הרשויות המקומיות ניתן להרחיב את מעגלי ההשפעה הסביבתיים שלנו. בהתאם לכך, בשנת 2019 ייעדנו סיוע לרשויות המקומיות בתחומי הסביבה, זאת באמצעות תקציבי הפיתוח שמעניק מפעל הפיס לרשויות המקומיות בתוספת 5 יעדים: סיוע בשיקום נחלים, הקמת פנלים סולאריים, שמירה על חוף נקי, פיתוח אתר טבע עירוני, והקמת מרכז חינוך לטבע עירוני.
בהקשר זה נציין כי כבר בשנת 2020 בעיצומה של מגפה עולמית עיריית אשדוד התקינה במימון מפעל הפיס פאנלים סולאריים מעל גגותיהם של 14 בתי ספר.
בשנת 2020 הוקמה קרן הלוואות לרשויות המקומיות, המשמשת להקמת מערכות P.V על גגות מבני ציבור לצורך הפקת אנרגיה סולארית. המיזם הינו שת"פ בין מפעל הפיס, משרד האנרגיה ומרכז השלטון המקומי. מפעל הפיס יעמיד באמצעות קרן ההלוואות סכום של עד 523 מיליון ₪ למימון המיזם. נכון לשנת 2019 מותקנות ברשויות המקומיות מערכות המייצרות כ- 34 מגה ואט ובזכות המיזם יותקנו ברשויות מערכות לייצור כ- 90 מגה ואט נוספים.
בנוסף וכחלק בלתי נפרד מהחזון הסביבתי שאימץ, החליט מפעל הפיס לסייע לרשויות המקומיות בהקמת מבנים ירוקים ומאפשר לכל רשות מקומית שמעוניינת להקים מבנים הכוללים אלמנטים ירוקים תוספת תקציבית בגובה של עד 10% למענק עבור בנייה ירוקה, זאת במסגרת ההקצאה העומדת לרשותה מתקציבי המפעל. התוספת תינתן לרשות בגין עמידה בקריטריונים שונים של בנייה ירוקה כגון:
- התקנת מזגנים מסוג אינוורטר לרבות חיישני נפח ותנועה
- התקנת בידוד תרמיים למבנים
- שימוש בחומרי בנייה בריאים
- התקנת מערכות חשמל חסכוניות
- תכנון כמבנה ירוק וביצוע בקרת איכות לתכנון ולביצוע
עובדי מפעל הפיס חתמו על אמנה לשמירה על הסביבה בה התחייבו לצמצם את כמות הפסולת שנוצרת במהלך העבודה באמצעות מחזור, שימוש חוזר בנייר וצמצום השימוש בחומרי גלם. בנוסף התחייבו עובדי מפעל הפיס לפעול לצמצום זיהום האוויר על-ידי ייעול צריכת חשמל ודלק.
כחלק מתפיסת האחריות הסביבתית של מפעל הפיס, הגורסת כי צמצום נזקים והשפעות שליליות על הסביבה יאפשר לכולנו לחיות בצורה ידידותית עם הסביבה, כינס מפעל הפיס ועדת היגוי בנושאי איכות הסביבה והתקשר עם חברת ייעוץ מתמחה לצורך גיבוש מדיניות סביבתית מוסדרת, שתונהג ותוטמע בפעילות השוטפת של המפעל. המפעל משקיע מאמצים בניהול אחראי וכלכלי של סוגיות כגון מחזור, חשמל ורכש וזאת בעזרת תכנית עבודה לשמירה על הסביבה, שנועדה להגביר את המודעות ולהרחיב את הידע וההבנה של העובדים, ולעודד יישום הלכה למעשה של העקרונות והכללים המנחים. בהתאם לכך, מפעל הפיס מנטר וממפה את סך כל הפסולת שמועברת למחזור, לרבות פסולת אלקטרונית ונייר.
נתונים נוספים של צריכת חשמל, דלק (בנזין, סולר וסך נסועה שנתית) מופיעים באינדקס GRI.
מפעל הפיס תמך בשנים האחרונות בפרויקטים שונים שנועדו להגביר את המודעות לשמירת איכות הסביבה ושימוש באנרגיה חלופית, ביניהם נציין את פרויקט "שעת כדור הארץ", במסגרתו העניק מפעל הפיס חסות למתחם דיווש בכיכר רבין בתל אביב במהלך שעה בה הוחשכו חמש ערים בישראל, מתן חסות ראשית לאירוע אקוספרה, הפסטיבל הירוק הראשון בישראל לאמנות וסביבה ועוד.
מזה למעלה מעשור מפעל הפיס מממן בניית בתי ספר הכוללים אלמנטים ירוקים (כגון שימוש בחומרי בניה השומרים על בידוד, התבססות על אור יום כגורם תאורה מרכזי, ועוד) ברחבי הארץ, ובכלל זה בערים הוד השרון, כפר סבא, תל אביב, יבנה, קריית ביאליק, ועוד.
משנת 2000 מקצה מפעל הפיס משאבים להכשרת שטחים ירוקים בלב הערים, כדי לשפר את איכות חיי התושבים באזורי מגוריה.
עד היום אושרו כ־1375 מענקים לפארקים ולגינות ציבוריות במסגרת הקמת פיס ירוק - גינות ציבוריות, בהשקעה של כ־989 מיליון שקלים
בשנת 2015 ערכו הוצאת לה פלר, המפרסמת מגזין לוטו עולמי ומארגנת כנסים ופורומים עולמיים, וארגון ה-NCPG (National Council of Problem Gaming), העוסק בנושאים של "משחקים באחריות" ואחריות תאגידית, מחקר מקיף לבחירת 6 מפעלי פיס המצטיינים בתחומים אלו, ובסיומו זכו לפרסים מפעלי פיס שונים בעולם במספר קטגוריות הנוגעות לאחריות תאגידית. אגף ההקצאות של מפעל הפיס זכה להיות אחד מששת מקבלי הפרס היוקרתי (La Fleur's Sustainability awards), זאת הודות לעבודתו והשקעתו בתחומים של בנייה ירוקה למען החברה הישראלית.
שרשרת האספקה של מפעל הפיס
אגף התקשרויות רכש ומכרזים של מפעל הפיס פועל ברוח חוק חובת מכרזים ובהתאם לנוהל עבודה שאושר בדירקטוריון. מפעל הפיס עורך את התקשרויותיו בעיקר באמצעות מכרזים פומביים או הליכים תחרותיים אחרים תוך הקפדה על מתן הזדמנות שווה.
למפעל הפיס כ־99% מהיקף הרכש הינו מספקים מקומיים המעסיקים עובדים בישראל
ועדת המכרזים של המפעל מורכבת ממספר בעלי תפקיד בארגון וחבר חיצוני, רו"ח, הנבחר גם הוא במסגרת מכרז פומבי. תפקיד הועדה לדון ולהחליט בנושאי מכרזים, התקשרויות, פטור ממכרז ועוד (בהקשר זה יצוין כי אגף הרכש פועל להפחתת ההתקשרויות בפטור ממכרז) וכיו"ב. ממצאי הוועדה ונתונים שוטפים מוצגים להנהלה אחת לרבעון ולדירקטוריון אחת לשנה.
על קצה המזלג, אגף הרכש מבצע אפיון של דרישות המכרז בשיתוף עם יוזם ההתקשרות במפעל הפיס. דרישות היוזם וצרכיו נבחנים בהיבט רכשי/ קנייניי אל מול מכרזים אחרים, בנושאים דומים, שפורסמו בשוק תוך למידת המוצר/השירות הנדרש ובחינתו באתרים רלבנטיים באתר האינטרנט, תוך בירור באם הוחל הליך הפקת לקחים על מנת להגדיל את מס' המשתתפים הפוטנציאלי במכרז. בחינת ההצעות והמלצה על ספק זוכה מבוצעות על ידי ועדת המשנה כפי שנקבעה על ידי ועדת המכרזים. יוזם ההתקשרות רשאי להשתתף בוועדות המשנה כמשקיף.
בשנת 2018 ו- 2019 התקיימו כ- 54 ו- 45 (בהתאמה) מכרזים פומביים ושאינם פומביים (כאשר מרבית פומביים), שווי ההתקשרויות עומד על 270,443 אלפי ₪ ו- 435,699 אלפי ₪ (בהתאמה).
אגף הרכש מפרסם, אחת לשנה, מודעה המזמינה ספקים להירשם במאגר לפי סוג עיסוקם והם מובאים לאישור ועדת המכרזים.
מפעל הפיס פועל לשילוב שיקולי אחריות תאגידית בהתקשרויות כגון הכללת סעיפים המתייחסים לנושאים של עסק בבעלות אישה – עידוד נשים בעסקים, העדפת תוצרת הארץ, עסקים קטנים – הגבלות תנאי הסף, עידוד עסקים קטנים ובינוניים באמצעות נגישות למכרזים ציבוריים, ועוד. עם זאת, חשוב לציין כי נשקלים בראש ובראשונה שיקולי ותק, ניסיון קודם, היקף מחזור כספי, היקף ייצור או הספקה ועוד. תנאי הסף למכרזים כוללים קיומם של כל האישורים והתצהירים הנדרשים לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל"ו-1976.
אחת לשנה, מתקיימת הדרכה במגוון נושאים מטעם אגף הרכש. בשנת 2019 התקיימה ההדרכה על ידי יועצים משפטים המתמחים בדיני מכרזים בנושאים שונים: 'האינטרס בהליך המכרזי', 'עבודת ועדת המכרזים', 'מתי עולה חשש לניגוד עניינים', 'מה כוללים מסמכי המכרז', 'איסור על מגעים עם מציעים' וכדומה. בנוסף, ההדרכה כללה הרצאת אורח בנושא משא ומתן בדינמיקת הרכש. ההדרכות הנ"ל מיועדות בעיקרן ליוזמי התקשרויות ולעובדים המשמשים כחברי ועדת המשנה. 'הדרכות רענון' מתקיימות גם לחברי ועדת המכרזים.