תמיכת מפעל הפיס - יזום וסיוע לנפגעי חרבות ברזל בדגש על דחק ופוסט־טראומה לשנים 2025 - 2026

מבוא

פוסט־טראומה משפיעה על האדם בדרכים רבות. ההשפעות והביטויים שלה משתנות בין אדם לאדם לפי המטען הגנטי, הסביבה, התזונה ועוד. בין ההשפעות ניתן למנות: שינויים במבנה ובתפקודים של אזורים במוח, פגיעה בחיבוריות וקישוריות בין אזורים במוח, פגיעה במערכת החיסון, העצבים, התאים, המערכת המטאבולית והאנדוקרינית. יתרה מכך הוכח כי שינויים אלו מועברים גם בגנטיקה לדורות הבאים ויכולים להגביר את הרגישות לאירועים טראומטיים ולהגביר את הסיכוי להופעה של פוסט־טראומה בעקבות חשיפה לאירועים טראומטיים.
באוכלוסיות של יוצאי שירות ביטחוני, בדגש על ותיקי מלחמות שנחשפו לאירועי לחימה, השכיחות עולה ביחס לאוכלוסייה הכללית וישנה חפיפה עם פציעות נוספות כגון פציעת ראש טראומטית ופציעות פיסיות נוספות.
מלחמת "חרבות ברזל" פערה תהום של פגיעות ויצרו שבר עמוק בתחושת הביטחון האישי והקולקטיבי. מלחמת חרבות ברזל מביאה עמה מצב ייחודי של אירוע טראומתי מעצב אשר החל בשבעה באוקטובר ובמספר מובנים נמשך עד היום. משך הזמן הארוך ואינטנסיביות המלחמה דורשים מהלוחמים לשאת עימם מתח נפשי וחוסר וודאות מתמשך.

מתחילת המלחמה (וגם לפניה), עמותות וגופים רבים מספקים מקום מפלט, טיפול ורגיעה לחוויות העוצמתיות שנחוו. ישנם מגוון שיטות ודרכי טיפול, ביניהם חוות טיפוליות, כאשר מטרת העל הינה לאפשר גם לפצועים נפשית ולכל מי שמרגיש שקשה לו עם ההתמודדות היומיומית, התפקוד היומיומי, להגיע למרחב בטוח, בו בכל רגע נתון יש צוות מקצועי ומטפלים, מקום הקשבה עמוקה, הכלה וחיזוק.

  1. במסגרת מחויבות מפעל הפיס לסיוע לקהילות המתמודדות עם תופעות דחק ופוסט־טראומה בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" וארועי השבעה באוקטובר, מפעל הפיס יעניק, בשנת 2025 – 2026 תמיכה כספית בהיקף של עד 2.5 מלש"ח לצורך יזום וסיוע לנפגעי חרבות ברזל בדגש על דחק ופוסט־טראומה בתחומים הבאים:
    • סיוע לטיפולים בלתי פורמאלים למטופלים המוכרים כנפגעי טראומה, דחק נפשי ועוד הנעשים על ידי גורמי מקצוע - כגון:
      • חוות טיפוליות
      • תכניות ליווי – מנטורינג
      • טיפולים משלימים באמצעות ספורט, מוזיקה, אמנות ועוד.
    • סיוע בטיפול וליווי של משפחות המטופלים מעגלי קרבה ראשונים ושניים.
    • הכשרת גורמי מקצוע להשתלבות בקהילה ובמוסדות טיפולים לטיפול בנפגעי דחק ופוסט־טראומה.
    • תמיכה בהכשרה טרום/קדם צבאית המשלבות תכניות ייעודיות לקידום נוער בסיכון.
    • מיזמים ייחודיים פורצי דרך לפיתוח רעיונות להגדלת המענים עבור הנזקקים לסיוע למקורות חוסן בעקבות ארועי השבעה באוקטובר ו/או למחקר פורץ (או שילוב שלהם)
  2. בקול קורא שיפורסם מטעמו בחודש אפריל 2025, יזמין מפעל הפיס את הגופים העומדים בתנאי הסף, להגיש בקשה לקבלת תמיכה כספית ליזום וסיוע לנפגעי חרבות ברזל בדגש על דחק ופוסט־טראומה הכל בהתאם להנחיות אלו.
  3. תמיכת מפעל הפיס בנושא תתבצע באמצעות ועדה, אשר הינה ועדה מקצועית הכוללת נציגים מקצועיים מומחים ממשרד הבריאות, משרד הרווחה והביטחון החברתי, השלטון המקומי ונציג מקצועי בעל ניסיון בתחום. בנוסף הוועדה רשאית להעזר בנציג מקצועי מטעמה. ("הוועדה המקצועית").
  4. הוועדה המקצועית תקבע מראש, את הסך הכולל של התמיכות אשר יוקצו לכל תחום בנפרד, על פי שיקול דעתה הבלעדי. למרות האמור לעיל, היה ולא יוגשו די בקשות מתאימות לתחום מסוים, בהתאם לשיקול דעתה המקצועי של הוועדה, תהיה הוועדה המקצועית רשאית לנייד סכומים מתחום לתחום. לשם הגשמת פרויקטים גדולים/ייחודיים ו/או ארוכי טווח תוכל הועדה המקצועית לנייד סכומים מתחום לתחום ומשנה לשנה והכל על פי שיקול דעתה המקצועי הבלעדי.
  5. תנאי הסף להגשת בקשה
    רשאי להגיש בקשה רק גוף העומד בתנאי הסף המצטברים שלהלן:
    1. מגיש הבקשה הינו תאגיד הרשום בישראל כעמותה או כחברה לתועלת הציבור או כל תאגיד אחר בהתאם לשיקול דעתה הבלעדי של הוועדה ("התאגיד"). תעודת ההתאגדות של התאגיד תצורף כנספח לבקשה.
    2. מגיש הבקשה מקבל מימון ממשרד ממשלתי או מגורמים אחרים לפחות בשווי עלות ההצעה אשר תוגש על ידו בתכנית העבודה במסגרת קול קורא זה.
    3. לתחום ג' (תמיכה בהכשרה טרום/קדם צבאית המשלבות תכניות ייעודיות לקידום נוער בסיכון) בלבד יידרש הוכחת ניסיון קודם של שנתיים בהדרכה והכשרה של גורמי מקצוע.
    4. ברשות התאגיד אישור "ניהול תקין" בתוקף מאת משרד המשפטים. אישור ניהול תקין בתוקף יצורף כנספח לבקשה.
    5. התאגיד אינו מוסד ממוסדות המדינה.
  6. אופן הגשת הבקשות
    1. ניתן להגיש את הבקשות החל מיום 9/4/2025 בשעה 08:00 ועד ליום 5/5/2025 בשעה 12:00 באמצעות טופס בקשה מקוון (להלן: "טופס הבקשה") המצוי באתר האינטרנט של מפעל הפיס בתחתית עמוד זה.
    2. יש לצרף לטופס הבקשה את כל המסמכים והנספחים הנדרשים כמפורט בטופס הבקשה.
    3. הוועדה המקצועית תדון אך ורק בבקשה שהוגשה בהתאם להנחיות אלו.
    4. הוועדה המקצועית רשאית שלא לדון בבקשות שיוגשו באיחור ו/או שלא בהתאם לתנאים הקבועים בהנחיות אלו ובקול הקורא.
    5. הוועדה המקצועית רשאית שלא לדון בבקשה שלא מולאו בה כל הפרטים הנדרשים ו/או לא צורפו לה כל המסמכים הנדרשים.
    6. הוועדה המקצועית רשאית, אך לא חייבת, לפנות למבקש לצורך קבלת הבהרות ו/או השלמות של פרטים ומסמכים וכל מידע אחר, הדרוש לדעתה לשם בחינת הבקשה.
    7. שאלות בנוגע לקול הקורא יש להפנות לנציגת מפעל הפיס, שירית אשכנזי בדואר אלקטרוני שכתובתו shirit@pais.co.il תחת הכותרת "קול קורא יזום וסיוע לנפגעי חרבות ברזל בדגש על דחק ופוסט־טראומה" עד ליום 23/4/2025 בשעה 12:00.
  7. אמות מידה ומשקולות לבחינת הבקשות
    1. הבקשות יבחנו על פי אמות מידה המפורטות להלן וינוקדו בהתאם ועל פי שיקול דעתה הבלעדי של הוועדה המקצועית.
    2. הבקשות שיזכו לניקוד הגבוה הן אלה שתאושר להן תמיכה. למרות האמור לעיל, הוועדה המקצועית תהיה רשאית, עפ"י שיקול דעתה הבלעדי, לסטות מהכלל דלעיל.
    3. אמות המידה והמשקולות לבחינת הבקשות:
      • 60% - לסגל המקצועי של הגוף המציע חייב להיות ניסיון מוכח של 3 שנים בנושא שיקום וטיפול בפוסט־טראומה. יובהר כי לגוף המציע בעצמו נדרש ניסיון של שנה לפחות (המוכרים במדינה כבעלי הרשאה במתן טיפול קליני):
        • עו"ס, פסיכולוג קליני, קרימינולוג קליני/שיקומי, פסיכיאטר
        • פסיכולוגים קליניים ושיקומיים עם מומחיות בטיפול בטראומה.
        • עו"סים עם ניסיון בפוסט־טראומה – במיוחד כאלה שעבדו עם אוכלוסיות רלוונטיות (למשל, ניצולי טרור או חיילים משוחררים).
        • מטפלים אלטרנטיביים (מוזיקה, אמנות, ספורט וכו') מטפלים מוסמכים.
          הכל במידה מספקת לשיקול דעת הוועדה המקצועית.
      • 40% - איכות תוכנית העבודה המצורפת לבקשה: תוכנית העבודה תכלול את ראשי הפרקים הבאים:
        • דרכי פעולה: איך תופעל התוכנית, משך התוכנית ולו"ז מוצע;
        • תאור הגוף המציג והצגת ניסיון בפרויקטים שבוצעו על ידו;
        • פירוט ייעוד התקציב;
        • פירוט תכנים מקצועיים;
        • הצגת מאפייני התערבות שביצע בעבר בתחום הטיפול בטראומה.
        • פירוט בדבר אוכלוסיית היעד של התוכנית;
        • סגל מקצועי;
        • שיטות טיפול חדשניות;
        • תוצאות מצופות, למשל: מדדי התוכנית;
        • תוצאות מצופות, למשל: מדדי התוכנית;
        • תינתן עדיפות/ניקוד גבוה לתכנית מלווה מחקר;
  8. אישור תמיכה
    1. הוועדה המקצועית רשאית לאשר תמיכה אך ורק ביחס לבקשות העומדות בתנאי הסף וזאת, בכמויות בתנאים ובסכומים בהתאם לאמות המידה דלעיל, ובהתאם לתקציב שהוקצה ע"י מפעל הפיס לצורך מימון התוכנית.
    2. התמיכה הכוללת שתאושר לכל המיזמים בתחום תהיה בטווח הסכומים הנקובים להלן:
      • תמיכה בטווח בין 100,000 – 200,000 ₪ לפעילות.
      • הוועדה רשאית לבחור שני פרויקטים מובילים, מבין ההצעות שיקבלו את הניקוד הגבוה ביותר, בתקציב של עד 500,000 ₪.
        כל מענק שיאושר בכפוף לתקציב הפעילות, מקצועיות התכנית ומקצועיות הגוף המפעיל.
    3. ההצעות אשר יקבלו את הניקוד הגבוה, יוזמנו להציג פרונטלית בפני הוועדה את פעילות העמותה/תאגיד, הצוות המקצועי ותכנית העבודה.
  9. התחייבויות התאגיד הנתמך ומימוש התמיכה
    1. תאגיד שאושרה לו תמיכה יהיה מחויב כלפי מפעל הפיס וכלפי הגוף הממשלתי הרלוונטי לפי העניין, בהתאם לכתב ההתחייבות שיחתם על ידו ויצורף לבקשתו בנוסח המצורף כנספח א' להנחיות אלו.
    2. במידה ותאגיד שאושרה לו תמיכה יוותר מרצונו על קבלת התמיכה יועבר סכום התמיכה לתאגיד שקיבל את הציון השני בטיבו וכך הלאה.
    3. מפעל הפיס יהיה רשאי (אך אינו חייב), להאריך את תקופת התקשרותו עם תאגיד שאושרה לו תמיכה וזאת, על פי שיקול דעתו הבלעדי והכל בהודעה שתינתן על ידו מראש ובכתב.
    4. העברת כספי התמיכה כפופה להגשת דו"חות ביצוע שוטפים המעידים על עמידתו של התאגיד הנתמך בתוכנית העבודה והגשת דו"חות שנתיים ובתנאי שהמשרד הממשלתי הרלוונטי אישר בכתב כי התאגיד הנתמך מילא כל התחייבויותיו ו/או כי התגבשה זכאותו לקבלת כספי התמיכה כולם או חלקם; כל הדו"חות יוגשו באופן ובמועדים שיקבע מפעל הפיס ולפי האמור בכתב ההתחייבות.
    5. משרד הבריאות ו\או גוף שיוסכם ע"י הוועדה יפעיל בקרה שוטפת ופיקוח על אופן הפעלת המיזמים באמצעות מפקחיו ובאמצעות נציגי מפעל הפיס. התאגיד הנתמך מתחייב לשתף פעולה עם בקרה זו ולספק למשרד הבריאות או למשרד הממשלתי הרלוונטי כל מידע הנדרש להם לשם הבקרה.
    6. ביצוע תוכנית העבודה באופן שונה מהמצגים שהוצגו בבקשה וצרופותיה - לרבות צמצום, ביצוע חלקי, ביצוע שונה או ביצוע הפעילות תוך פיגור במועדים - עלול לגרור צמצום של היקף התמיכה ואף ביטולה, לפי שיקול דעתה הבלעדי של הוועדה המקצועית.
    7. כספי התמיכה יועברו לחשבון הבנק של התאגיד הנתמך בהתמלא מכלול התנאים וההתחייבויות שנטל על עצמו.
  10. כללי
    1. מפעל הפיס רשאי, בכל עת, בהתאם להודעה שתפורסם, לדחות את המועד האחרון להגשת הבקשות, וכן לשנות מועדים, הוראות ותנאים הכלולים בהנחיות אלו ובקול הקורא, על פי שיקול דעתו הבלעדי. כמו כן, מפעל הפיס רשאי לבטל את הקול הקורא או חלקים ממנו או לפרסם קול קורא חדש על פי שיקול דעתו הבלעדי. תאגיד שאושר כזכאי לתמיכה אינו רשאי להעביר, להמחות או להסב לאחר את זכויותיו על פי הנחיות אלו, כולן או חלקן, ואינו רשאי להעביר, להמחות או להסב לאחר את הביצוע, הניהול והתפעול של התחייבויותיו, ללא הסכמת מפעל הפיס מראש ובכתב.
    2. מפעל הפיס אינו מתחייב לאשר תמיכה לכל בקשה העומדת בתנאי הסף.
    3. הגשת בקשה על פי הנחיות אלו משמעה כי המבקש מצהיר שהוא קרא את הנחיות, הקול קורא וכתב ההתחייבות המצורף, וכי הוא מבין אותן היטב ומסכים לכל האמור בהן והוא מנוע מלהעלות כל טענה בקשר לכך.
    4. בכל מקרה של סתירה בין הוראות ההנחיות לבין פרסומים אחרים, יגברו הוראות הנחיות אלו.
    5. הקול קורא יפורסם באמצעות אתר האינטרנט של מפעל הפיס בכתובת https://www.pais.co.il/news/news.aspx?newsId=3066
    6. הודעה בדבר פרסום הקול קורא תפורסם בעיתון יומי המתפרסם בשפה העברית ובעיתון יומי המתפרסם בשפה הערבית.
    7. הנחיות אלו מנוסחות בלשון זכר מטעמי נוחיות בלבד ויש לראותן כאילו נכתב גם בלשון נקבה.
    8. תקציב הפרויקט לשנת 2026 כפוף לאישור דירקטוריון מפעל הפיס.
    9. הנחיות אלו כפופות לשינויים ועדכונים בהיתר מפעל הפיס לעריכת הימורים, מיום 1 במאי 2022, עד 31 בדצמבר 2026 לפי סעיף 231(א) לחוק העונשין התשל"ז-1977. ובכפוף להיתר שיינתן לאחריו.
  11. מסמכים שיש לצרף לבקשה
    1. כתב התחייבות של התאגיד המבקש. נוסח כתב ההתחייבות מצורף כנספח א' להנחיות.
    2. תצהיר בדבר עמידה בתנאים המקדמיים. נוסח התצהיר מצורף כנספח ב' להנחיות.

טופס מקוון