תאריך פרסום: 13 ביוני 2022
מאת: שרה מלסה, בוגרת קורס "עיתונות ויחסי ציבור" 2021 של פרויקט "שווים בתעסוקה".
יעקב שגיא (47) מגבעת שמואל, נשוי + 4, עובד בשיווק מכשור רפואי. לפני כ- 20 שנה הוא אובחן כחולה בטרשת נפוצה, עימה הוא מתמודד בגבורה ובאומץ, ולא נותן למגבלה למנוע ממנו להגשים חלומות. סיפור חייו של שגיא כולל לא מעט רגעי שיא, רגעי כאב ורגעי תקווה כאשר הנכס הכי יקר של חייו, זה ללא ספק המשפחה הענפה שהקים, וכל זה לצד הזכות לחיות חיים מלאים ומשמעותיים, לשרת ביחידה מובחרת בצה"ל ולרכוש השכלה אקדמית.
הרצון לשנות את מסלול חייו ולהמציא את עצמו מחדש, הביאו את יעקב לקורס העיתונות ויחסי הציבור של פרויקט 'שווים בתעסוקה' – אותו סיים בהצלחה רבה. הוא משתף כי הקורס שינה אצלו דברים בפן האישי והמקצועי כאחד. "בפן האישי הכרתי חבורת אנשים חכמים וחזקים שהרצון שלהם לחיות ולהגשים את עצמם יותר חזק מהמגבלות שנכפו עליהם, למדתי להתייחס לתוכן המפוצץ בכישרון ולא לצורה החיצונית. בפן המקצועי אני עדיין בתהליך של לדייק ולמקד את עצמי, אך ללא ספק הקורס היה מאוד מקצועי נתן לי כלים להשתלבות בתחום התקשורת".
ההצלחה פנים רבות לה, הניצחון מלא ברגעים קטנים של גאווה. אני מאמינה שהעוצמה האמיתית בחיים לא נובעת מהישגיות, מדליות או פרסים, אלא דווקא הנחישות לצד המשמעות, ההתמדה לצד תחושת השליחות והיכולת המופלאה להתעלם מרעשי הרקע מסביב, הם מבטאים בעיניי את הניצחון האמיתי - ההבנה הזו לגמרי משנה חיים. שגיא מכנה זאת: 'רצי מרתון ולא ספרינטים' – ומתעקש להוסיף כי ההצלחה בשבילו היא דווקא היכולת הבלתי רגילה לחיות לצד המגבלה, על כל הקשיים שהיא מביאה עמה.
מסר אחרון שיעקב רוצה להעביר לחברה הישראלית בכללותה: "חשוב לזכור שחברה בריאה חותרת לשלב בתוכה את כל האוכלוסיות, לכן העלאת מודעות לתעסוקה של אנשים עם מוגבלות בשוק, תיצור תהליך של נראות, מה שבאופן טבעי יוביל לנורמליזציה ושוויון הזדמנויות וכל זה לצד שגשוג כלכלי וחברתי". ולסיום, שגיא מודה בפניי שהתובנה הכי משמעותית שקיבל מהמפגש עם החניכים בקורס היא ההבנה העמוקה כי קיימים בתוכנו אנשים סופר מבריקים וסופר כישרוניים, שבגלל מוסכמות חברתיות אינם ממצים את הפוטנציאל הגלום בתוכם. אולם, המעסיקים שכן ידעו לראות מעבר ולנצל את ההזדמנות רק ירוויחו מכך.
בישראל חיים היום כ- 800 אלף אנשים עם מוגבלויות, אולם שיעור התעסוקה בקרב אנשים אלה עומד רק על 40%. מטרת פרויקט 'שווים בתעסוקה' של מפעל הפיס בשיתוף אתר 'שווים' וידיעות אחרונות הייתה להעניק להם הזדמנות שווה בתעסוקה ובתחום התקשורת בפרט, מתוך הבנה ששוק העבודה מהווה חסם משמעותי עבור אנשים עם מוגבלות. לא מתוך מקום של חמלה או הנחה אלא מתוך מקום אמיתי לפתוח להם דלת, להראות את היכולות שלהם ומשם זה כבר יהיה בידיים שלהם - חובת ההוכחה תהיה רק עליהם.