תאריך פרסום: 5 בינואר 2025
שלושת המועמדים הסופיים לפרס הביכורים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024:
"מי שסוכתו נופלת" מאת צבי בן מאיר, "האברך יענקי וייסברג" מאת דבורה ווגנר, "מסכת תהום" מאת איל חיות־מן
שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" לפרס ספר הביכורים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024, יקבלו מענק על סך 30 אלף ₪ כל אחד, והזוכה בפרס הביכורים יקבל מענק כספי על סך 75 אלף ₪.
טקס פרס ספיר לספרות יתקיים ביום שלישי 28/1/2025 ובו יוכרזו הזוכה בפרס הביכורים והזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024. הטקס החגיגי ייערך השנה בהיכל התרבות מעלות תרשיחא כחלק מהזדהות עם תושבי הצפון, ומתוך אמונה בכוחה המרפא של תרבות ואמנות, וישודר בקשת 12.
רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס: "פרס ספיר לספרות על שמו של פנחס ספיר, הוא הנדיב, היוקרתי והמוערך בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס. במסגרת המפעל המשמעותי הזה בתחום הספרות בישראל, אנו גאים להוקיר, לעודד ולתמוך גם בדור העתיד של סופרות וסופרי ישראל, ומתוך רצון לתת במה נרחבת יותר לכותבים מבטיחים וכשרוניים בתחילת דרכם. זאת גם הסיבה שבשנים האחרונות העלינו את סכומי המענקים לזוכים בקטגוריית פרס ספר הביכורים".
שלושת המועמדים לפרס ספר הביכורים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט וראש צוות השופטים, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות.
פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס. הפרס נוסד במטרה לעודד ספרות עברית איכותית ואת תרבות הקריאה בישראל, מתוך החשיבות הרבה שמפעל הפיס רואה בקידום הספרות הישראלית ובטיפוח סופרות וסופרי ישראל. סך כל סכומי הפרסים שיוענקו לזוכים בקטגוריות השונות: 765,000 ₪.
מנימוקי ועדת השיפוט מסלול "ספר הביכורים" - פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024
"מי שסוכתו נופלת" מאת צבי בן מאיר
בעולם החותר אל העמדת ניגודים ברורים ואל מציאות בינארית, בא מחבר "מי שסוכתו נופלת", צבי בן מאיר, ומלמד שיעור גדול בענווה ובמורכבות. זהו סיפורו של בִּינִי, בנו של רב ובוגר ישיבת הסדר, שביקש בכוח אמונתו להתגבר על משיכתו החד-מינית ולהיות "כמו כולם", ובתוך כך גילה אילו קשיים וסבל הסב ליקיריו ולו־עצמו. בניגוד לטרגדיה היוונית, אשר הנחילה לספרות המערב את קידוש הידיעה וההכרה העצמית בכל מחיר, הרי שיצירה קאמרית זו מלמדת מהו מחירה הכואב של האמת, בכל דרגה ודרגה של חשיפתה, בכל שלב ושלב בעלילת החיים.
זהו ספר שחומריו קשים, אך כתיבתו רכּה. רומן שמספר על גירושין ובעצם מתאר אהבה גדולה – לַבית, לַמסורת ובעיקר לָאישה שממנה נפרד המסַפר – והוא עושה זאת בעדינות אין-קץ. זהו סיפור הרחוק משכנוע פנימי ומשום כך הוא משכנע כל כך. ההתרחקות מן המוחלט, ההתנזרות מחגיגת ה"אני" אשר עמד על זהותו, מובילות אל אמפתיה יוצאת דופן ולתיאור רגיש במיוחד של זוגיות אשר עלתה על שרטון – בלא כָּחָל וְסָרָק.
"מסכת תהום" מאת איל חיות־מן
דמותו של אלישע בן אבויה, החכם היהודי בן תקופת חורבן הבית השני ש"יצא לתרבות רעה", הילכה קסם על דורות של יוצרים עבריים. הספר "מסכת תהום" הוא רומן היסטורי־פנטסטי, שמפליא להקים לתחייה עולם רוחני־יצרי, מאגי ואנושי, רווי מתחים רעיוניים ומיסטיים, מחלוקות ומאבקים. כוהנים גדולים, נשים חזקות, משכילים יוונים ותלמידיהם של ענקי הדעת הלל ושמאי, מתהלכים לנגד עינינו בשדות הארץ הקדומה, בין שווקיה, סמטאות עריה ובתי המדרש שלה.
שניים הם הישגיו הגדולים של איל חיות־מן בספר ביכוריו: הוא מעמיד רומן שעלילתו מסעירה, לפרקים מותחת, ודמויותיה מרתקות ומותירות רושם גם לאחר הקריאה; והוא מצליח להפיק מתוך ספרות האגדה של חז"ל העשירה יצירה מודרנית ועכשווית, שמתכתבת עם עולמות הפנטזיה, ומתארת תיאור היסטורי כשם שהיא מספרת את סיפור הווייתנו היום. בעל "ספר האגדה", חיים נחמן ביאליק, הציג חזון שבו "יוכחו לדעת שאין מחיצה גדולה של ברזל מפסיקה בין ספרות האגדה לבין הספרות של זמננו ויש גשרים רבים המוליכים מספרות זו לספרות שלאחריה". במובן זה, הספר הזה הוא גשר על פני תהום.
"האברך יענקי וייסברג" מאת דבורה ווגנר
בשפה קולחת ובעלילה מרתקת ובנויה היטב, הספר פותח צוהר עדין ואמין אל הווי החיים של החברה החרדית בישראל של ימינו. שזורים בו הלבטים והקשיים שעמם מתמודדים בני הקהילה - ההיררכיה הפטריארכלית והרבנית, לימוד התורה כערך עליון וכאמת המידה המכרעת למעמד בקהילה, החרמת בן משפחה שהחליט להתגייס לצבא, הדילמות העולות בחיי המשפחה לנוכח קריירה מקצועית מצליחה של האם והאישה. הדמויות, על כאביהן וחולשותיהן, משכנעות במורכבותן, והולכות ומתפתחות לאורך הספר.
כל אלה עטופים בחמלה, באהבה ובעומק מחשבה, אשר נגלים לאורך כל הספר ומזינים את היחסים בין הדמויות בכוחות להתמודד ולמצוא פתרונות שיש בהם מזור לשבר המשפחתי.